Matematická analýza pro informatiky II ( 2017 /18)


Cvičení k přednášce Matematická analýza  II (NMAI055)  (čtvrtek 15:40 - 17:10 v S10)             

(přednáší  Mgr. Tereza Klimošová, Ph.D.)
 
 
Zápočty: 
Termíny zápočtových písemek:
Zápočtový test z 28.5.2017 se řešením zde (omlouvám se za ne příliš úhledné písmo, řešení bylo jen pro mne).
 

Konzultační hodiny 

Domácí úkoly můžete dávat do přihrádky, která je na skříňce na chodbě KAMu ve druhém patře ( proti sekretariátu KAMu)  do úterního večera  nebo poslat e-mailem, pokud je budete chtít mít opravené do příštího cvičení,  nebo aspoň  na příštím cvičení pak odevzdat.

Probírané příklady na cvičeních:

  • Cvičení 1. (22.2.2018) :  
    Primitivní funkce - základní vzorce a pravidla výpočtu primitivních  funkcí,  integrace per partes. Příklady ke cvičení 1,2 - primitivní funkce 1  ( pdf
    Užití derivace funkce a průběhu funkce (důkazy nerovností, vyšetřování extrémů funkce, Taylorův polynom) budeme cvičit příští cvičení, dnes trošku o užití Lagrangeovy věty o střední hodnotě. Příklady ke cvičení 1,2 - užití derivace funkce pdf ). 
    Domácí úkol:  Zkuste spočítat integrály "z příkladů" pro dnešní cvičení (a zopakujte si  tabulku základních derivací i výpočet derivací funkce, pokud ještě někdy při derivování váháte) a  podívejte se, prosím, i na příklady k užití derivace funkce. Výběr příkladů v   dú 1 ( dú1 pdf )
  • Cvičení 2. (1.3.2018):
    Výpočet primitivních funkcí  - ještě integrace per partes a pak užití substituce  -  příklady z minulého cvičení  a  primitivní funkce 2  ( pdf ). 
    Užití derivace funkce (důkazy nerovností) -  příklady ze cvičení 1.
    Domácí úkol:  dú2   ( pdf )
  • Cvičení 3. (8.3.2018): Stále ještě výpočet primitivních funkcí  - ještě integrace per partes i užití substituce, dále začátek integrace racionálních funkcí a pak integrály, které lze vhodnými substitucemi převést na integrály funkcí racionálních. Příklady z minulého cvičení a primitivní funkce 3 ( pdf ). A ještě slíbený "tahák" pro výpočet neurčitého integrálu  zde .
    Domácí úkol:  dú 3  ( pdf ) (promyslete, prosím, a něco sepište).
  • Cvičení 4. (15.3.2018): Neurčitý integrál -  integrace racionálních funkcí a pak integrály, které lze vhodnými substitucemi převést na integrály funkcí racionálních.
    Domácí úkol:  dú 4  ( pdf )   Omluvte, prosím, pozdní zadání.
    Příklady z minulých cvičení a neurčitý integrál - lehké příklady  ( pdf ). 
  • Cvičení 5. (22.3,2018):  Integrály, které lze vhodnými substitucemi převést na integrály funkcí racionálních. Příklady primitivní funkce 3 ( pdf ) a  neurčitý integrál - "lehké" příklady  ( pdf ) (z minulých cvičení).
    Domácí úkol: dú 5  ( pdf ) 
  • Cvičení 6. (29.3.2018) - plán: Ještě integrály, které lze vhodnými substitucemi převést na integrály funkcí racionálních . 
    Domácí úkol (dobrovolný):  dú 6  ( pdf )
  • Cvičení 7. (5.4.2018): Ještě substituce, vedoucí na integraci racionální funkce. Riemannův integrál - příklady  určitý integrál  ( pdf ).
    Domácí úkol  nebyl zadán.
  • Cvičení 8. (12.4.2018): Určitý integrál  Riemannův a Newtonův - existence, vlastnosti, výpočet, aplikace - příklady z minulého cvičení (nebo starší soubor příkladů zde) .
    Domácí úkol:  dú 8   ( pdf )
  • Cvičení 9. (19.4.2018): Ještě určitý integrál  Riemannův a Newtonův -  vlastnosti, výpočet, aplikace (příklady z minulého cvičení a  z dú 7).  
    Dvojný a třeba i trojný integrál - několik jednoduchých příkladů:  dvojný integrál pdf ) a trojný integrál  ( pdf ) .
    A  začátek vyšetřování funkcí více proměnných  - příklady (i pro další cvičení): funkce více proměnných 1 pdf ).
    Domácí úkol: můžete jako úkol 9  vyzkoušet    "1.domácí test" ( pdf )  (shrnutí "integrálů").
  • Cvičení 10. (26.4.2018): Funkce více proměnných ( i obecněji  f : R→ Rn ): opakování základních pojmů -  limity, spojitost, parciální derivace, derivace ve směru, totální diferenciál a jeho užití;  
    další příklady (asi i pro další cvičení)  funkce více proměnných 2  ( pdf ),  funkce více proměnných 3  ( pdf ) .
    Domácí úkol: dú10  ( pdf )
  • Cvičení 11. (3.5.2018): Ještě funkce více proměnných ( i obecněji  f : R→ Rn ) a, pokud bude třeba, opakování základních pojmů -  limity, spojitost, parciální derivace, derivace ve směru, totální diferenciál a jeho užití; dále derivace složených funkcí více proměnných ("řetízkové pravidlo") - příklady ze cvičení 10 ; 
    Domácí úkol: dú 11  ( pdf )
  • Cvičení 12. (10.5.2018): vyšetřování extrémů lokálních i globálních  - jednoduché příklady  funkce více proměnných 4 ( pdf ) .  
    A příklady pro příští cvičení (implicitní funkce a vázané extrémy)  - funkce více proměnných 5 - implicitní funkce pdf ) a  funkce více proměnných 6 - extrémy ( pdf ) .
    A slíbené  1.domácí test - řešení  (prosím, upozorněte na chyby, najdete-li nějaké)
    Domácí úkol:  dú 12   ( pdf )
  • Cvičení 13. (17.5.2018):  ještě vyšetřování extrémů lokálních, globálních a dále funkce, definované implicitně. Příklady z minulého cvičení. 
    A několik řešených příkladů - vyšetřování lokálních a globálních extrémů funkcí více proměnných - zde  (prosím, upozorněte na chyby, najdete-li nějaké). 
    A ještě několik řešených příkladů - funkce, definované implicitně (dle přednášky asi pro poslední cvičení): 
     funkce, definované implicitně - řešené příklady 1  ;   funkce, definované implicitně  - řešené příklady 2 
    A ukázka příkladů k zápočtovému testu   zde pdf ) .
    Domácí úkol:  dú 13 ( pdf ) - k promyšlení na poslední cvičení.
  • Cvičení 14. (24.5.2018) - plán: Funkce, definované implicitně; dále vyšetřování extrémů funkcí více proměnných, zvláště vázané extrémy - příklady ze cvičení 12. 
    A ještě, pokud se chcete podívat  - z loňského roku  zápočtový test z 28.5.2017  se řešením   zde (omlouvám se za ne příliš úhledné písmo, řešení bylo jen pro mne).